Tygodnik Pułtuski

GRZYBIARZ MYLI SIĘ TYLKO RAZ

JAK ZBIERAĆ GRZYBY?
– Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
– Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
– Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
– Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
– Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.
– Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
– Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Pułtusku
Sławomir Biesiekierski

Komentarze

Exit mobile version