Tygodnik Pułtuski

Grzybiarz myli się tylko raz

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku informuje, że w Siedzibie PSSE w Pułtusku, ul. 3 Maja 20 trwa dyżur klasyfikatora grzybów i wydawanie atestów na świeże grzyby. Prosimy o zgłaszanie się w sezonie zbierania grzybów w poniedziałki i środy, w godz. 8.00-10.00
ABC GRZYBIARZA

– Zbieramy tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.

– Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku – gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.

– Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.

– Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.

– Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsce po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzyba.

– Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków wiklinowych, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.

– Nie zbieramy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pułtusku Sławomir Biesiekierski

 

Komentarze

Exit mobile version