Dzień Patronki Szkoły w ZSCKR w Golądkowie
2024-02-15 10:19:39
Niepowtarzalna uroczystość
Rok 2024 jest rokiem wyjątkowym dla społeczności Zespołu Szkół w Golądkowie. Szkoła świętuje setny jubileusz swojego istnienia, 40-lecie nadania imienia Jadwigi Dziubińskiej oraz 150-tą rocznicę narodzin patronki. Z tej okazji miała miejsce niezwykła uroczystość, w której licznie uczestniczyli również współcześni patroni szkoły – pracodawcy.

Życie jest takie krótkie, a tyle do zrobienia! – mawiała Jadwiga Dziubińska. Śmiało można uznać, że słowa te przyświecają dziś działalności szkoły. ZSCKR w Golądkowie nieustannie się rozwija, efektywnie wykorzystuje swoje zasoby i odważnie podejmuje się nowych wyzwań. Wszystkim działaniom podejmowanym na rzecz wysokiej jakości kształcenia zawodowego patronują pracodawcy. Dzięki wspólnym przedsięwzięciom absolwenci golądkowskiej szkoły są poszukiwani na rynku pracy i odnoszą zawodowy sukces.
My już dawno uznaliśmy, że Państwo współpracując z naszą szkołą, prowadząc naszych uczniów, dzieląc się z nimi swoją wiedzą i doświadczeniem i opiekując się nimi zdecydowanie na słowa podziękowania w dniu patronki zasługują. Dlatego dziś dziękujemy nie tylko za obecność, ale i piękną współpracę – tymi słowami dyrektor Ewa Leszczyńska zwróciła się do przedstawicieli sektora biznesu obecnych na uroczystości. A byli wśród nich: Hotel Narvil, Hotel Noselia, Dom Polonii w Pułtusku, spółka AGRARNA AR, Grupa MARDOM, firma ROLMECH. W śród gości nie zabrakło również Jolanty Siejbik – Przewodniczącej Komisji Międzyzakładowej NSZZ Solidarność Pracowników Oświaty Ziemi Pułtuskiej oraz Mariusza Tańskiego – Przewodniczącego Rady Rodziców.
W geście pamięci, kwiaty przy ścianie patronki złożyli uczniowie, którzy zostali laureatami tegorocznych konkursów poświęconych Jadwidze Dziubińskiej oraz wicedyrektor Anna Kwiatkowska.
Zwieńczeniem uroczystości był taniec uczennic z flagami – przepiękne widowisko, które doskonale wpisało się w charakter Dnia Patrona. Po zakończeniu części oficjalnej przyszedł czas na wymianę doświadczeń i dyskusję, którą uatrakcyjniła degustacja dań przygotowanych przez uczniów i nauczycieli technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, na bazie surowców przekazanych przez spółkę Agrarna AR.